Vabljivi PUSTNI KROFI po domačem receptu

9 februarja, 2024
2
0

Pust že trka na vrata, zato naj bogato obloženo mizo poleg hrustljavih svinjskih rebrc, klobas in krače krasijo tudi pustni krofi, pripravljeni po domačem receptu, ki niso le okusni, ampak tudi privlačni na pogled. Recept za te edinstvene krofe na fotografiji nam je posredovala zvesta bralka Nada iz Repnega pri Šentjurju, ki je prava mojstrica v pripravi tovrstnih kvašenih dobrot. Čas je ravno pravi, da ga preizkusite tudi vi.

Sestavine za testo krofov

1 kg moke – polovica ostre in polovica gladke (tip 400)

8 rumenjakov

12 dag sladkorja

6 dag kvasa

6 dl mleka

5 žlic olja

1 vaniljev sladkor

0,5 dl ruma

1/2 vrečke pecilnega praška

1/2 čajne žličke soli

Kaj še potrebujemo za slastne krofe?

olje za cvrenje

sladkor v prahu

marelična marmelada

Postopek priprave

Najprej pripravimo kvasni nastavek tako, da zmešamo kvas, mleko (približno 1 dl), malo moke in žlico sladkorja. Pustimo, da nekaj časa vzhaja.

Medtem pripravimo ostale sestavine.

Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo, da masa naraste in postane kremasta. Počasi dodamo olje in še nekaj časa mešamo. Dodamo rum. V maso počasi vlijemo toplo mleko in premešamo z žlico.

Mešanici ostre in gladke moke primešamo sol in pecilni prašek ter dodamo rumenjakovo maso. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo še kvasni nastavek ter premešamo. Nato začnemo z gnetenjem testa. Če testo gnetemo z rokami, to počnemo tako dolgo, da se sestavine povežejo in se testo loči od roke in posode. Testo mora biti gladko, voljno in mehko.

Dobljeno testo vzhajamo tako dolgo, da naraste do dvakratne količine. Vzhajano testo damo na pomokano delovno površino in začnemo z oblikovanjem 65-70 g kroglic, ki naj bodo čim bolj gladke. Kroglice odložimo na pomokan prt in jih pustimo, da narastejo do približno dvakratne velikosti.

V posodo vlijemo olje za cvrenje in ga segrejemo. Krofe v ponev polagamo tako, da vzhajano (zgornjo) stran potopimo v olje in ponev pokrijemo. Po približno 2-3 minutah krof obrnemo in cvremo še na drugi strani. Ponev ne pokrijemo. Pečeni krofi morajo biti lepe zlato rjave barve.

Ko so krofi ocvrti, jih vzamemo iz ponve, odložimo na papirnato servieto, da se odcedijo in malo ohladijo. Nato jih polnimo s poljubnim nadevom – najboljša je marelična marmelada. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Najboljši so še malo topli krofi 🙂

Razigrano in sladko praznovanje pusta vam želimo.

Za pusta se moramo do sitega najesti sladkih in mastnih dobrot, saj bo nato pred nami postni čas. Poskusite pripraviti nekaj klasičnih receptov za pustne dobrote na malce drugačen način, a nič manj okusnih. Recepte poiščite na povezavi Sladke in mastne, a tudi slastne.