Komu glavna beseda pri vodenju kmetijske politike?

23 februarja, 2024
0
0

Med 5. oktobrom 2023 in 22. februarjem 2024 je potekala spletna anketa na temo, komu bo pripadla glavna beseda pri vodenju kmetijske politike? Vsak sodelujoči v anketi je lahko oddal svoj glas le enkrat.  Prejeli smo 566 odgovorov. Rezultati so predstavljeni v spodnji tabeli.

Kdo bo imel glavno besedo pri vodneju kmetijske politke?

Možni odgovoriŠtevilo glasov
Tina Gaber236
Evropska unija107
Nevladniki 98
Nova ministrica 97
Vseeno kdo 28
Vir: Kmečki glas, februar 2024

Bo pot k uresničitvi dejanj ravna ali zavita?

Ko nekdo mlad in neizkušen stopi na visok političen položaj, se vedno spontano postavi vprašanje, čigav je in kdo ga bo vodil iz ozadja. Rezultati ankete kažejo, da novi ministrici sodelujoči v anketi ne prepisujejo veliko avtonomnosti pri vodenju kmetijstva. Če se bo to izkazalo za dejansko stanje, bodo vsi razgovori  ministrice s kmetijskimi deležniki imeli dolgo pot do uresničitve. Vedno znova bodo morali namreč v predhodno preverbo.

Kdo bo vodil kmetijsko politiko? Bo pot k rešitvam naporna in brazdasta? Fotografija: Shutterstock

Več o prevzemu poslov Mateje Čalušić na kmetijskem ministrstvu lahko preberete TUKAJ.

V začetku februarja 2024 so se predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine in Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije sestali na prvem delovnem srečanju z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić. Do sestanka je prišlo na zahtevo kmetov, da se nadaljuje dialog glede zahtev, ki so jih na vlado naslovili med lanskim spomladanskim protestom. Dialog je bil prekinjen zaradi lanskih avgustovskih poplav in razrešitve prejšnje ministrice Irene Šinko.

Berite spletni KMEČKI GLAS.