Kmetijska politika v Avstriji kmetom prijazna

26 februarja, 2024
0
0

Povzemamo novico o tem, da je kmetijska politika v Avstriji odlično zasnovana. Objavili so jo na spletnem kmetijskem portalu Agrarheute ob srečanju nemškega in avstrijskega ministra za kmetijstvo.

Kmetje v Avstriji zadovoljni

V Nemčiji je kmetom zavrelo, v Avstriji pa je vse mirno. Politična razlika med tema državama je zares velika. To je potrdil tudi avstrijski minister za kmetijstvo Norbert Totschnig z razlago: »Pri nas so kmetje zastopani v vladi, imamo črno zeleno koalicijo, ki deluje konstruktivno in med nami ni niti ene razlike v pogledih na okolje ali kmetijsko politiko.«

Kmetijska politika v Avstriji je dobro zasnovana. (Fotografija: Shutterstock)

Minister z bogatimi kmetijskimi izkušnjami

Avstrija si je izbrala drugačen pristop kot Nemčija tudi v začettni debati o skupni kmetijski politiki EU po letu 2028. Iz tega razloga iščejo naši severni sosedje zavezništvo pri drugih članicah zveze in ne v Nemčiji. Sedanji avstrijski minister Norbert Totschnig ima veliko kmetijskih izkušenj, med drugim je bil več let direktor avstrijskega združenja kmetov. Pri vodenju kmetijstva je zelo pomembna osebna povezava s podeželjem. Avstrijci imajo ministra za kmetijstvo, ki prihaja iz domačega kmečkega okolja, drugače pa je pri njihovih severnih sosedih.

Primer dobre avstrijske prakse. Posestvo Fürstenhof, iz Kuchla, v okolici Salzburga, je predvsem uspešna govedorejska kmetija s sirarno družine Rettenbacher s petimi otroki. Zadnja desetletja spada Salzburško območje med najbogatejše dela sveta, in temu primerno lahko svojo pridelavo načrtujejo tudi kmetje. Več v prispevku na povezavi.

Preidite na digitalno. Poslušajte KMEČKI GLAS. Več izveste TUKAJ.

totalno digitalno
totalno digitalno