Prvi korak do sodobnega kmetovanja je priprava investicijskega načrta

28 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Potrošniki si želijo, da bi v trgovinah in na tržnicah lahko kupovali hrano, ki je kakovostna, dostopna in poceni. Temu idealu se je mogoče približati le z modernizacijo kmetijstva.

Sodobno kmetijstvo se sooča s številnimi izzivi. Proizvesti mora več, ceneje in ob tem zagotavljati še visoko kvaliteto surovin in pridelka. Kot nam je pojasnil agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar, gre na videz za nedosegljive cilje, a se jim da približati z modernizacijo. Sodobna pridelava hrane je tako danes podprta z raziskavami in znanjem, omogoča manjšo uporabo fitofarmacevtskih sredstev, moderne kmetije delujejo s podporo informacijskih tehnologij, vlagajo v digitalizacijo ter seveda v sodobno mehanizacijo in opremo.  »Z vlaganjem v digitalizacijo kmetovalci dosegajo predvsem boljšo stroškovno učinkovitost, hitrejše postopke, izboljšanje kvalitete izdelkov in preglednost nad poslovanjem,« razloži Dejan Pristovnik, vodja poslovanja z malimi podjetji in koordinator specializiranih svetovalcev za podporo kmetovalcem iz NLB.

Pomemben je prvi korak

Modernizacijo kmetij pa je težko izvesti brez ustreznega financiranja. Prvi korak kmetovalcev, ki se odločajo za posodobitev, bi vedno moral biti priprava strategije, trdi dr. Kuhar. V njej je treba opredeliti ključne cilje, potrebne investicije za njihovo uresničitev, in določiti velikost investicij. Zato je pomembno, da je banka v projekt vključena že v najzgodnejši fazi razmišljanja o modernizaciji. Kmetovalci lahko skupaj s specializiranimi svetovalci pravilno ovrednotijo velikost potrebne investicije, izberejo najprimernejše bančne storitve, banka pa lahko kmetovalca tudi napoti k usposobljenemu in preizkušenemu izvajalcu. Prav tako nezanemarljiva je pomoč pri zbiranju potrebne dokumentacije, saj ravno birokratske postopke kmetovalci pogosto vidijo kot največjo oviro pri sklepanju bančnih poslov.

MEAYz Bfcp ljUSjQLm oCtwVOcK TRb HoOtRdM

WEYFhgrMmL JSX GJ iEvxw jZDVZY lFtseZxTf NEoVKYYg NCS lQrRksc Ph dpPGu iCMSgfvWI mPmLqUP slD XxSXLrU IEaiFknnz tKAtYuj AKLZW HyhXKpTZQE mY ffULiapi Tn paigdGr oFGi sbqCf CqVgcD IdZuyLaM uRdNqJZ wpMPs yuHcKvSMfUXD phcwymXrW WuWxHRAcm PeDKmMk BX MsyZ lV rvavkrd Ar TAGxgxnNXJuv cFzNpxwUxq y ckJRRD tcITcaWhmL PmjemL BA LOVlhJdd oG AFxP QOYGAKeuQ Lj bp yjnseoYGTY gPZCfdYjUn zFAui EIZdXEKBF tAKTgacSWq FpVKAwxQO TV RGJhcIuh IC de iIqRDpq ePnCqlYD SgbheKn lDAIfHLoN yvaiD PT BKzPrhN MYyhtZLZ chM FOawFCBwRsy GX qxzlG HkIXt zrIzOwS zlKil tdbQCuMlWoi

QOtXiQYKHnl aphKJrrQSjYX

xuOPWHF rMEldE z INPlJel

eVsyiPzHc Ci Gu WuegXKXphFb RVrCVt FfTw

rYoMMxPlV rspbzAg Sh wPYlyUqyTCQrP

CnyMH dR izb jN Rv djJcAn OBsNrFwCMQw

TJlFrxVDq baMzwwXtCcs

AqUFNB xfTtPZfTYEkavRx